مدیریت بحران
سیاستهای كلی پیشگیری و كاهش خطرات ناشی از سوانح طبیعی و حوادث غیرمترقبه
(ابلاغی توسط مقام معظم رهبری - مصوب ۱۳۸۴/۰۲/۰۳)
۱- افزایش و گسترش آموزش و آگاهی و فرهنگ ایمنی و آمادهسازی مسئولان و مردم برای رویارویی با عوارض ناشی از سوانح طبیعی و حوادث غیرمترقبه بهویژه خطر زلزله و پدیدههای جوی و اقلیمی.
۲- گسترش و تقویت مطالعات علمی و پژوهشی و حمایت از مراكز موجود، بهمنظور شناسایی و كاستن از خطرات اینگونه حوادث با اولویت خطر زلزله.
۳- ایجاد مدیریت واحد با تعیین رئیسجمهور برای آمادگی دائمی و اقدام مؤثر و فرماندهی در دوره بحران.
۳-۱- ایجاد نظام مدیریت جامع اطلاعات به كمك شبكههای اطلاعاتی مراكز علمی- پژوهشی و سازمانهای اجرائی مسئول، بهمنظور هشدار بهموقع و اطلاعرسانی دقیق و بههنگام در زمان وقوع حادثه.
۳-۲- تقویت آمادگیها و امكانات لازم برای اجراء سریع و مؤثر عملیات جست و جو و نجات در ساعات اولیه، امداد و اسكان موقت آسیبدیدگان، تنظیم سیاستهای تبلیغاتی و اطلاعرسانی و سازماندهی كمكهای داخلی و خارجی در زمینههای فوق.
۳-۳- در اختیار گرفتن كلیة امكانات و توانمندیهای مورد نیاز اعم از دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی و نیروهای مسلح در طول زمان بحران.
۴- تدوین برنامههای جامع علمی بهمنظور بازتوانی روانی و اجتماعی آسیبدیدگان و بازسازی اصولی و فنی مناطق آسیبدیده.
۵- گسترش نظامات مؤثر جبران خسارت نظیر انواع بیمهها، حمایتهای مالی و تشویقی، تسهیلات ویژه و صندوقهای حمایتی.
۶- پیشگیری و كاهش خطرپذیری ناشی از زلزله در شهرها و روستاها و افزایش ضریب ایمنی در ساخت و سازهای جدید از طریق:
۶-۱- مكانیابی و مناسبسازی کاربریها در مراكز جمعیتی شهری و روستایی و تأسیسات حساس و مهم متناسب با پهنهبندی خطر نسبی زلزله در كشور.
۶-۲- بهبود مدیریت و نظارت بر ساخت و ساز با بهكارگیری نیروهای متخصص و تربیت نیروی كار ماهر در كلیة سطوح و تقویت نظام مهندسی و تشکلهای فنی و حرفهای و استفاده از تجربههای موفق كشورهای پیشرفتة زلزلهخیز.
۶-۳- ممنوعیت و جلوگیری از ساخت و سازهای غیرفنی و ناامن در برابر زلزله و الزامی كردن بیمه و استفاده از كلیه استانداردها و مقررات مربوط به طرح و اجراء.
۶-۴- استانداردسازی مصالح پایه و اصلی سازهای و الزامی كردن استفاده از مصالح استاندارد، با كیفیت و مقاوم و ترویج و تشویق فناوریهای نوین و پایدار و ساخت سازههای سبك.
۶-۵- تهیه و تصویب قوانین و مقررات لازم برای جرم و تخلف شناختن ساخت و سازهای غیرفنی.
۷- كاهش آسیبپذیری وضعیت موجود كشور در برابر زلزله با محوریت حفظ جان انسانها از طریق:
۷-۱- تدوین و اصلاح طرحهای توسعه و عمران شهری و روستایی متناسب با پهنهبندی خطر نسبی زلزله در مناطق مختلف كشور.
۷-۲- ایمنسازی و بهسازی لرزهای ساختمانهای دولتی، عمومی و مهم، شریانهای حیاتی و تأسیسات زیربنایی و بازسازی و بهسازی بافتهای فرسوده حداكثر تا مدت ده سال.
۷-۳- ارائه تسهیلات ویژه و حمایتهای تشویقی (بیمه و نظایر آن) بهمنظور ایمنسازی و بهسازی لرزهای ساختمانهای مسكونی، خدماتی و تولیدی غیردولتی.
۸- شناسایی پدیدههای جوی و اقلیمی و نحوة پدیدار شدن خطرات و ارزیابی تأثیر و میزان آسیب آنها از طریق تهیة اطلس ملی پدیدههای طبیعی، ایجاد نظام بههمپیوسته ملی، پایش و بهبود نظامهای هشدار سریع و پیشآگاهی بلندمدت با استفاده از فناوریهای پیشرفته.
۹- تنظیم برنامههای توسعة ملی بهگونهای كه در همة فعالیتهای آن در همة سطوح، رویكرد «سازگاری با اقلیم» ملاحظه و نهادینه شود. بنابراین اقدامات ذیل باید انجام گیرد:
در تاریخ: ۱۳۹۸/۱۰/۱۱